Želatīns ir bezgaršīgs un bezkrāsains proteīns, kuru izmanto produktu biezināšanai vai želeju iegūšanai. Želatīns pārsvarā tiek gatavots no dzīvnieku valsts saistaudiem. Želatīns pats par sevi netiek uzskatīts par nozīmīgu pārtikas vielu avotu, kaut arī satur nelielu daudzumu vitamīnu un minerālvielu. Tas gan nenozīmē, ka želatīna uzturvērtība ir zema.
Kas ir želatīna sastāvā?
Viena želatīna paciņa parasti sver ap 7 gramiem (apmēram 1 ēdamkarote), no kuriem 6 grami ir tīrs proteīns. Želatīnā nav nozīmīga daudzuma ogļhidrātu vai tauku, līdz ar to šo pārtikas produktu jeb piedevu var uzskatīt par diētisku. Pārējo želatīna uzturvērtības daļu veido citas barības vielas un komponenti. Šādā paciņā želatīna uzturvērtība ir apmēram 23 kalorijas un tās ir proteīna kalorijas.
Cik kaloriju ir 100 g želatīna?
Želatīna uzturvērtība (sausā veidā) 100 g produkta ir 335 kalorijas. Želatīna sastāvā parasti ir arī nedaudz nātrija, dzelzs, B1 vitamīna (tiamīns), fosfora, riboflavīna un kalcija.
One Response to Želatīna uzturvērtība